Min blogglista

måndag 20 januari 2014

Förändringar i investeringsportfölj

#Ekonomi
 
I slutet av förra veckan nådde Astra Zeneca en nivå som inte beskådats på närmare åtta år. Då handlades aktien strax över 450 kr. Därefter kom den berömda finanskrisen vilket drog ner även Astra Zeneca-aktien till i runda slängor som lägst 200 kr. Och därefter har Astra tyckts röra sig i trakterna runt 300 kr kommande 4-5 år.
 
Under hösten 2013 har dock aktien fått en ordentlig fart och stigit närmare 30-40%. Detta har gjort att jag tog steget att sälja av hela mitt personliga innehav i Astra Zeneca (bestående av 100 aktier). Inte för att jag inte längre tror på bolaget, utan för att jag ser andra trygga innehav med något större direktavkastning och betydligt högre tillväxtpotential. I min Investeringsportfölj vill jag bara ha trygga och långsiktiga innehav, och där hade jag i det närmaste sett Astra som ett evighetsinnehav. Samtidigt hade jag dock satt en målkurs strax över 400 kr, om direktavkastningen faller ned under 5%.
 
Jag räknar med utdelning i Astra Zeneca kommande år på 18-22 kr. På dagens nivå (aktiekurs ca 415 kr) ligger direktavkastningen på 4,3% - 5,3%. I det läget säljer jag av och fyller på i mina övriga "tråkiga innehav".
 
Utöver påfyllning i gamla innehav så räckte det till en större post i spelbolaget Betsson, samt ett påbörjat sparande i energijätten Fortum. Spel, läkemedel och energi tillhör på olika sätt områden som jag upplever som tämligen opåverkade av den allmäna konjunkturen i omvärlden. Och Astra Zeneca kvarstår som stora innehav i familjens portföljer så jag har inte helt övergivit min gamla trotjänare.
 
Uppdatering av hela innehavet i slutet av månaden!
 
Och jag kommer att fortsätta följa gruppen av åtta utdelningsaktier och se hur de står sig mot index för året, och kommande år.
 
I övrigt går jag nu från en period av ganska mycket arbete och planerande av svensexa, till en lite lugnare period som inleds med semester och utlandsresa i slutet av veckan. Skönt!
 


4 kommentarer:

  1. Tycker du inte att Astra har en lite för bra direktavkastning för att sälja från en utdelningsportfölj? Det finns förstås bättre alternativ sett till förmodad direktavkastning. Hur ser motiveringen ut lite mer utförligt till den försäljningen, om du vlll dela med dig av det?

    SvaraRadera
  2. Well, kortfattat så vill jag att mina trygga innehav ska ha så hög andel eget kapital som möjligt (i förhållande till aktiekursen). Därutöver en hög direktavkastning med hyggliga möjligheter till utökad utdelning. I Astras fall föll direktavkastningen till mellan 4,3-5,3%. Jag bedömer att Astra fortsatt måste hålla en hög s.k. plowback-ratio så utdelningstillväxten blir i mina ögon inte speciellt hög, om än fortsatt på en trygg nivå! P/E-tal är självklart även det ett tal som man bör hålla koll på. Det är inte på orimliga nivåer i Astra, men uppsidan är betydligt mer begränsad i nuläget.

    Och därmed ville jag byta till ett par andra alternativ, men därmed inte sagt att jag inte kan tänka mig att switcha tillbaka igen !

    Fortum håller klart högre värden här på samtliga punkter. Plowback-ration förvisso hög även här men på en rimlig nivå. Utdelningstillväxt trolig kommande år.

    Betsson kanske inte har ngt drömlikt slaktvärde. Men branchsen skiljer sig tämligen rejält från de övriga två. Klart lägst plowback-ratio och en direktavkastning på 5-7% kommande år. Står inför ett klart spännande sportår 2014!

    Sen handlar det självklart om att tro på branscherna som företagen verkar i. Vilket jag gör i samtliga ovanstående fall !

    Inga djupgående analyser direkt. Men ett par kortfattade tankar. Får återkomma med djupdykningen i bolagen!

    SvaraRadera
  3. Jag har i perioder varit sugen på Astra men har inte kollat inte företaget något nämnvärt senaste två åren. Om jag inte minns fel sket jag i att handla Astra då p.g.a. av dålig patentstock/många viktiga patent som skulle gå ut. Vet du om de fått ordning på sin patent-stock än?

    SvaraRadera
  4. Hej ankan! Jag kan inte påstå att jag kan medicinskt uttala mig om deras patentstock i dagsläget. Men det jag tycker har hänt sista åren är att de fokuserar mer på att köpa in redan befintliga och redan kända medicinska "plattformar" (eller läkemedel) av andra utvecklingsbolag. Därutöver så tycker jag de i högre grad lyckats få ut sina patent på marknaden. De har även sålt av verksamheter som inte helt ingår i deras "kärnportfölj", t.ex Astratech, och genererat kassaflöde till nya investeringar.

    Därutöver kan jag inte hjälpa att jag helt enkelt främst tycker om branschen och ser det fortsatt som en framtidsbransch. Medelklassen i Kina och andra "tillväxtländer" har exploderat och krav på livslång vård och medicin gynnar verkligen framgångsrika läkemedelsbolag. Redan etablerade västeuropeiska länder ämnar sannolikt inte minska på konsumtionen av piller!

    Tryggt, stabilt, kanske inte utrymme för så mycket mer värdeskapande i nuläget, men helt klart värt att tanka in igen om vi går ned en bit under 400-sträcket igen.

    Hälsningar från solen!

    SvaraRadera