Min blogglista

onsdag 1 januari 2014

Årsbokslut 2013

#Ekonomi
 
December månad har kommit till ända och stockholmsbörsen har tuggat på ytterligare några procent. för helåret 2013 blev det en uppgång om hela 23%. Inför år 2013 siade jag om att det torde finnas utrymme för en uppgång om ca 30% på stockholmsbörsen under rådande omvärldsfaktorer. Då är vi ännu inte riktigt mål. Jag tror dock att flera av omvärldsfaktorerna under året har förbättrats och uppsidan torde snarare röra sig om totalt ca 10-15% från dagens nivåer. 
 
Det förutsätter givetvis fortsatt återhämtning i ekonomin, främst med USA som draglok och som kraft att hjälpa till att höja Europas och Sveriges export. Värderingen är dock såpass hög att det är väldigt svårt att hitta de enskilda objekten som kan dra vidare uppåt. Troligen blir det en hel del stockpicking under vårt nya år.
 
Hur som helst. Detta inlägg skall handla om årets sista månad, och jag får återkomma om vad jag tror om 2014 i senare inlägg. Då skall jag även presentera lite närmare mål för min(a) portfölj(er).
 
December blev en hygglig månad. Främst är det MQ som tagit ett rejält kliv upp efter rapporten för ett par veckor sen. En mycket stark rapport som påvisar att bolagets affärsmodell fungerar trots att klädbranschen haft flera tuffa år nu. Nästkommande kvartal blir dock återigen tufft för branschen när vintern vägrat att visa upp sig i större delar av landet. Kanske får vinterkollektionen reas ut om ett par månader. Jag är dock fortsatt optimistisk till bolaget.
 
SSAB har även fortsatt hyggligt uppåt liksom det säkra innehavet i Astra som verkar gå mot en ny vår. Dock kliver jag ur detta innehav om vi passerar 400-krsnivån. Direktavkastningen blir helt enkelt för låg för min smak.
 
Jag har även utökat min andel av kontanter för närvarande, med anledning av att det helt enkelt inte är lika lät att hitta köpvärda aktier för närvarande. Dessutom känns det hyggligt tryckt att helt enkelt hedga innehavet i aktier mot helt säkra papper. Dvs kontanter!
 
 
Avser 2013-12-31 (Föregående månads andel inom parentes):
 • Astra 27% (29%)
 • Havsfrun 9% (9%)
 • Oriflame 11% (11%)
 • Peab 6% (6%)
 • Ratos 6% (7%)
 • MQ 8% (7%)
 • Precise Biometrics 9% (10%)
 • Götenehus 3% (4%)
 • Opcon 3% (4%)
 • SSAB 7% (7%)
 • Afrikafond 2% (2%)
 • Cash 10% (6%)
2014 tänker jag även redovsa mina faktiska tillgångar i SEK. Vilket kanske inte är någon uppmuntrande läsning, men jag tror att det blir intressantare och tydligare när man sätter upp mål för aktiesparandet.
 
Det och mina målsättningar för 2014 återkommer jag med.
 
Som avslutning uppmanar jag er att kika på:
 
Killen har lovat att börja blogga igen under år 2014 om han kommer upp i 2000 unika besökare under den första dagen på det nya året. Jag tycker ni ska klicka in på hans sida. Det är onekligen intressant att följa hans blogg, även om jag personligen tycker det är en hel del konstigheter som skrivs. Men det är kul!
 
Gott nytt år på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar