Min blogglista

tisdag 10 december 2013

Köpsignal i Opcon !

#Ekonomi
 
"Framgångsrika" Investtech publicerar idag en analys utav bland annat ett av mina nyinköp, Opcon. Det är en s.k. teknisk analys och bygger alltså på allt annat än fundamenta.
 
Vanliga begrepp inom teknisk analys är motstånd, stöd, trendlinjer och trendbrott, formationer och RSI och hallelujah och hans vänner.
 
Ibland undrar jag om inte teknisk analys är ett verktyg skapat bara för att få människor att låta sitt beteende och agerande bli styrt av någon högre makt. Verktyget i sig blir ju en självuppfyllande profetia som inte säger något alls om den underliggande produkten.
 
På sätt och vis fungerar detta psykologiska verktyg precis som vanlig reklam. Om du matas med information om att ett visst schampoo doftar mest underbart och ger dig bäst styrka så är det väl inte omöjligt att människor faktiskt köper produkten. Oavsett hur bra egenskaper schampoot faktiskt har. Självklart påverkar detta försäljningssiffrorna kortsiktigt. Men vad händer när människor efter en tids användning inser att produkten inte var så jäkla bra?
 
På samma sätt är det med teknisk analys. Du får information om att ett bolag har brutit igenom en motståndsnivå och utlöst en köpsignal. Uppgång att vänta! Köp aktier i bolaget! Det som händer då är självklart att efterfrågan på bolagets aktier ökar och det är då minst sagt rimligt att aktiekursen går uppåt. Vem vill sälja för samma kurs som dagen tidigare om köparna plötsligt står på kö?
 
Well, i det korta perspektivet kanske detta kan vara användbart för vissa. Men för egen del, för mig som föredrar att syssla med lite längre löptider på mina inköp så är teknisk analys ganska ointressant. För mig är det viktigare att det underliggande bolaget presterar bra och levererar hyggliga rapporter.
 
Med den tanken hoppas jag att nästkommande nyhet från Opcon är en riktig fundamental nyhet.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar