Min blogglista

måndag 18 november 2013

Swedbank chockhöjer räntan

#Ekonomi
 
I fredags höjde Swedbank den rörliga räntan med 25 punkter. Trots att allt talar för en oförändrad reproränta härnäst, eller möjligen en säkning till och med. Ingen annan storbank följer självklart efter. Swedbank skyller på finansinspektionens kommande, ja läs kommande, besked om förändrade riskvikter.
 
Kan man redan nu börja nalla lite i syltburken är det väl ingen idé att vänta. Att banken gör rekordvinster och har skyhöga räntemarginaler är inget som hindrar dem från att omedelbart agera när det viskas om den stundande förändringen. Att det som vanligt är lånekunderna som får ta över hela kostnaden för denna justering är inget som banken blinkar åt.
 
Ja mycket skulle man kunna säga om detta, men det enda rimliga rådet är att man som privatkund, bolånekund, eller dylikt, får hedga bankens aktiviteter... genom att helt enkelt äga aktier i bolaget!
 
Swedbank är som ni kanske misstänker den bank som jag har de flesta av mina privatekonomiska göromål med. En bank som jag trivts väldigt bra med och som jag haft under större delen av mitt liv. Tyvärr har turen med min personliga bankkontakt inte varit så stor sista åren. Efter att ha haft en väldigt bra kontakt mina första år i Göteborg så har det blivit två raska byten av kontaktperson. Båda har berott på att de har bytt tjänster inom eller utom banken. Den tredje kontaktpersonen som jag haft senaste året är och har varit en riktigt katastrof.
 
Inte med anledning av att räntenotan blivit dyrare för mig, allt annat lika, under hans tid. Inte för att gräset är så väldigt mycket grönare på andra sidan tomten. Utan helt enkelt för att förtroende är något man förvärvar genom hårt arbete och fördärvar raskt genom ett kasst bemötande. Det är vad jag upplevt sista åren och det har sannerligen fått mig att ta en funderare på hur jag ska agera i framtiden.
 
Vad jag varit med om får bli ett annat spännande inlägg, men ett litet förtroendetest kommer jag i alla fall att göra med honom nu i dagarna. Vilket blir ytterst spännande att se reaktionen på.
 
Börsen fortsätter för övrigt så sakterliga upp och en försäkring i t.ex Bear Omx*10 rekommenderas starkt. Det handlar som sagt inte om ngt spekulationsköp utan istället om ett mindre inköp som en option att skydda portföljen mot en ev sättning på aktiemarknaden!
 
Lycka till i veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar