Min blogglista

söndag 10 november 2013

Split i Arcam

#Ekonomi
 
..och nu blir det mycket billigare att köpa aktier i bolaget...
 
eller ?!
 
Aktien i Arcam steg ytterligare 3% på beskedet att bolaget tänkt genomföra en aktiesplit om 4:1. Dvs varje gammal aktie byts ut mot fyra nya fräscha. Det är inte ovanligt att kursen i ett bolag går upp vid sådana beslut, liksom att kursen tenderar att gå ned på besked om s.k. omvända splitar. (undantag återfinns förstås). Vad som även återfanns att läsa i beskedet var att styrelsen ville ha mandat att genomföra ytterligare emissioner. På nuvarande aktiekurs emissioner motsvarande ca 400 msek, vilket betyder en utspädningseffekt om ca 10%.
 
Som jag skrev ovan: "att nu blir det mycket billigare att köpa aktier i bolaget".. ett uttalande som man ska ta med en nypa salt! Men det är tydligt att många som följer kursen i Arcam, och ofta lämnar kommentarer på Avanzas forum, inte riktigt har koll på detta. Aktier i ett bolag blir nämligen varken billigare eller dyrare i ett bolag bara för att man väljer att genomföra splittar. Så när man läser kommentarer såsom "Bra, nu har fler råd att köpa aktien. Bra för aktiekursen!", etc, så undrar man om inte de människorna borde ägna sig åt fondhandel istället för aktiehandel.
 
Det som egentligen händer är att man har möjligheter att till samma pris som tidigare köpa fler aktier i bolaget. Det man inte tänker på är att man fortsättningsvis äger samma andel av företaget och därmed inte alls har haft råd med mer bara för att bolaget valt att genomföra en aktiesplit.
 
Den psykologiska effekten av det hela kan dock inte underskattas. Priset i sig är en faktor som faktiskt spelar roll. Människor upplever att dom plötsligt får mer för pengarna och därmed kan ofta en psykologisk push inträffa på kursen.
 
Men faktum kvarstår. Bolaget värderas fortsatt till ca 4 miljarder och gör en vinst på ca 10 msek för innevarande år. Och nu blir det troligen än fler som skall vara med och dela på kakan (eventuella vinster).
 
Jag hoppas att VD Magnus René använder ev tillskott till att verkligen höja omsättningen rejält. Alternativt använder medlen till att marknadsföra bolaget för amerikanska equity/uppköpsbolag så att vi snart får se ett saftigt bud på Göteborgsbolaget! Det kan annars bli ett väldigt smärtsamt uppvaknande för aktieägarna framledes!

2 kommentarer:

  1. Ser att det korrekta värdet på Arcam nu är 4,5 miljarder. Upp 10% idag. Mer galet eller har Sverige fått ett nytt superföretag? /Anton

    SvaraRadera
  2. Helt galet, bubbelvarning? Lattebubbla?

    SvaraRadera