Min blogglista

torsdag 21 november 2013

Bubblor på väg att spricka?

#Ekonomi

 
Det har varit ett par svettiga dagar för oss aktiespekulanter i Arcam, Starbreeze och Precise Biometrics. I dag föll de tre aktierna i tur och ordning med 12%, 15% och 5%. Dessa nedgångar följer på ett par dagar med ganska kraftiga nedgångar. Speciellt i Arcam och Precise.
 
Vad denna nedgång beror på är inte alltid så lätt att säga. Oftast handlar det om att verkligheten kommit ikapp värderingen och därmed är en korrigering troligen oundviklig. I Precise Biometrics fall så har värderingen dalat rejält sista veckorna utan att några nyheter dykt upp. Värderingen börjar närma sig lite rimligare nivåer. Den där förhoppningen om att biometrimarknaden ska explodera finns fortfarande, men det är lite tunnsått på nyheter för närvarande.
 
I Arcams fall ligger förklaringen i senaste dagarnas uttalanden om att branschen nått skyhöga värderingar. Därutöver en rapport om 3d-bolaget Voxeljet som fick bolaget att haverera fullkomligt. Anledningen var att bolaget i princip lurat marknaden att tro att det förekom viss försäljnng. Försäljningen skedde nämligen genom utställda lån till de potentiella köparna. Något som förvisso många etablerade företag sysslar med, så på intet sätt förbjudet, men i detta fall handlar det snarare om en aktion för att blåsa upp omsättningen.
 
Slutligen till Starbreeze. Idag kom bolaget med en riktigt bra rapport. Slutraden i resultaträkningen var en vinst om ca 5 öre. Vinsten per år torde med andra ord kunna bli 20 öre, och en potentiell utdelning om 10 öre per aktie? Direktavkastning över 10% ! Well, riktigt så bra är det naturligtvis inte och rapporten föll inte väl i smaken för marknaden. Det som troligen oroar marknaden är att det kommer att krävas fortsatta försäljningsframgångar för att hålla uppe kursen. Något som kanske inte är troligt att det sker omedelbart, men möjligheterna är betydligt bättre nu med en välfylld kassa! En annan sak som jag dock oroar mig mer över är deras sätt att rapportera. Som redovisningsekonom kan jag inte hjälpa att jag hakar upp mig på vissa siffror.
 
I kvartalsrapporten (liksom tidigare) aktiverar Starbreeze utvecklingsarbetet i balansräkningen. Något som är väldigt vanligt för projektintensiva verksamheter där intäkterna förväntas inkomma under en längre tid. Inget fel med det. Det jag dock inte förstår helt är att de likaså intäktsför utvecklingsarbetet i koncernens resultaträkning. När sedan kostnaderna dras av hamnar resultatet i mitt tyckte 10 msek för högt. Resultatet för innevarande kvartal hade varit fortsatt riktigt bra men jag kan inte påstå att jag tycker det ser helt korrekt ut i mina ögon. Men man får väl anta att det skett granskningar av expertis och revision så att det passerat lagens gråa ögon och min gissning är att de redovisade lönekostnaderna består av både aktiverade lönekostnader och löpande lönekostnader. Därav denna "dubbelredovisning".
 
En annan sak man ska komma ihåg när man aktiverar utvecklingskostnader i balansräkningen är att de någon gång måste belasta resultatet. Och frågan är om det inte är rimligare att ta utvecklingskostnaderna när intäkterna är som störst. D v s nu det första kvartalet. Att Payday 2 ska fortsätta att generera intäkter om 85 msek per kvartal kan väl knappast vara rimligt?
 
Jag följer dock bolaget med spänning. En rimligare värdering och jag kan absolut tänka mig att trycka på köpknappen även i Starbreeze!

2 kommentarer:

 1. Ja man kan väl slå fast vid att marknaden inte alltid agerar rationellt! Starbreezes rapport var ju riktigt fin (trots utvecklingsarbetet i resultaträkningen) ;) förhoppningsvis är en ny grund satt och vi kan fortsätta kliva uppåt i rimlig takt från här.

  Förresten, minns inte om du skrivit något om det men är du kvar i Precise?

  Mvh
  Gordon

  SvaraRadera
 2. Jag är kvar i Precise. Det är mitt största spekulationsinnehav. Jag hade inte tänkt göra samma misstag som med Nokia där jag väntade 1 år på uppköp och sålde veckan innan..

  Jag har mina målnivåer i Precise och jag ligger lång tills det uppnås eller inte.. ;)

  Vi får hoppas att Star vänder upp. Gärna efter en dipp så jag kommer in dock.. ;)

  SvaraRadera