Min blogglista

tisdag 5 november 2013

Bubbelvarning eller skumpas det vidare?

#Ekonomi
 
Några av de aktier jag följer med intresse ligger på något oroande nivåer och en varning bör åtminstone utfärdas. Jag är inte innehavare i samtliga dessa bolag men följer dem med intresse då jag har någon form av koppling till bolagen. Främst kopplingar i form av just ett intresse.
 
Lite korta tankar om dessa bolag följer nedan:
 
Arcam
Arcam är verksamt på en högintressant marknad. Inom området som benämns "Additive manufacturing". De tillverkar främst avancerade maskiner för så kallad 3d-printning med leveranser både till flygindustrin och till läkemedelsindustrin. Många forskningsinstitut köper även in deras anläggningar. Marknaden är onekligen hyperhet och en sund värdering inom branschen ligger långt bort. Ingen vet hur stor världsmarknaden för detta kan bli och ingen vet hur stor del av kakan Arcam kommer att få. Omsättningen för innevarande år kan förväntas bli ca 200 msek och vinsten ca 10 msek för året. Man kan förmoda att omsättningen forsätter upp under 2014 till 250-300 msek och att vinsten likaså följer med upp.
 
Men för att få lite perspektiv till värderingen kan följande värden utläsas:
(Kurs 2013-11-05: 965 kr)
p/e(2013) : 400
p/s(2013): 20

p/e(2014) : 285
p/s(2014): 15
 
Bolaget värderas delvis efter starka förhoppningar om framtida tillväxt och höjda vinster. Men en troligare förklaring till värderingen är möjligheten till uppköp. Kanske kan en storspelare lägga 5-10 miljarder på att köpa upp hela bolaget och dess patent.
 
Flera insiders har sålt och min rekommendation skulle vid dagens värdering vara att sälja av åtminstone hälften av eventuella innehav i aktien.
 
Starbreeze
Starbreeze rosar just nu marknaden med flera spellanseringar som prisas av spelmarknaden. För närvarande är det spelet Payday 2 som toppat diverse spellistor. En framgångssaga som genererar tillräckligt med kapital för att bolaget ska kunna stå på helt egna ben i framtida lanseringar. Men räcker det och motiverar det dagens värdering?
Starbreeze omsatte senaste året (bruten kalenderår för årsredovisning) 37 msek med en vinst på ca 500 tkr. Detta ser ut att med råge överträffas under nästkommande år, ja till och med första kvartalet nu i höst. Troligen sticker omsättningen iväg rejält första kvartalet, men därefter torde det återigen dala. Men kanske kan bolaget nå en omsättning för nästkommande år om 150 msek? Det låter måhända i det optimistiskaste laget men om vi ska hitta en nivå att utgå ifrån. Med en vinstmarginal på ca 15%, och därmed ett resultat efter finansnetto på 15 msek. Det skulle ge en vinst per aktie om ca 1 öre. Uppställning blir då:
(Kurs 2013-11-05: 0,73 kr) 

p/e(2013/14) : 58
p/s(2013/14): 7
 
Vad som händer året efter en blockbuster givits ut kan vara svårt att sia om idag. Blir det återigen ett par mellanår för Starbreeze eller kan de leva vidare på gamla spel och snart få ut nya succéer på marknaden. Det finns verkligen en chans att det blir så, men är det sannolikt?
 
Om jag var aktieägare här skulle jag nog vara försiktig att övertolka vad första rapporten visar. En rejäl omsättningslyft och fin vinst på sista raden är att vänta, men klarar Starbreeze även kommande kvartal?
 
Precise Biomaterics
Agerar Arcam på en hysterisk marknad så kan man verkligen säga att Precise Biometrics gör likaså. Igår kom en rapport från IHS som med dunder och brak aviserade att mer än en halv miljard(!) mobiltelefoner skulle ha fingeravtrycksteknologi om ca 3 år. Inte en omöjlighet om än väl optimistisk med tanke på den tid det tagit så långt att få fram teknologin till konsumenter. I så fall skulle bara mobilmarknaden generera ett par hundra miljarder i intäkter till denna marknad. Kan Precise Biometrics få del av denna marknad?
I nuläget är det väldigt svåt att sia om några sannolikheter på detta, men värderingen av bolaget tyder på förhoppningar att så blir fallet. Även om värderingen gått på en rejäl mina senaste månaden. Aktien har fallit närmare 70% sen toppnivåerna. Omsättning för innevarande år når ca 40 msek, men någon vinst är det inte att räkna med. Självklart finns det förhoppningar om att detta ska vända under nästkommande år men det är troligen så att det fortsatt tar ytterligare något år:
 (Kurs 2013-11-05: 1,83 kr)
p/e(2013) : neg
p/s(2013): 16

p/e(2014) : neg
p/s(2014): 11
 
Liksom för det förstnämnda bolaget ovan bygger värderingen på starka förhoppningar. Förhoppningar om att marknaden för biometriska lösningar verkligen exploderar och att Precise lyckas ta en del av detta. Alternativt att de blir uppköpta av antingen en konkurrent eller större teknologisk spelare på marknaden.
 
Rådet blir spekulativt köp, sätt upp tydliga målkurser och sälj delar av innehavet vid de tillfällen det "bubblar" på marknaden.
 
Närmast i tiden ligger rapporten för första kvartalet från Starbreeze som skall bli mycket intressant att följa.
 
Och för att inte misstolka mina inköpsråd så omber jag er att först ta del av följande inlägg:
 
Godkväll och godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar