Min blogglista

måndag 28 oktober 2013

I give it a year

#Ekonomi
 
Kanske känner ni igen filmen I give it a year, med bland annat The Office-skådisen Stephen Merchant. Ungefär samma känsla får jag när jag tänker på butiken som nyligen slått upp portarna i mitt grannskap.
 
Här har nämligen, hallelujah, en ny godisbutik äntligen slagits upp. Det är alltså en butik nischad på bara godis. Lagom till Halloween slår butiken upp och förhoppningsvis kan de få en viss boost första helgen åtminstone.
 
Mina kunskaper inom butiksbranschen är förstås väldigt klena, men jag har bara väldigt svårt att förstå hur man kan välja att öppna en sådan nischad butik i ett bostadsområde i Göteborg. Tidigare var det en kombinerad butik med lite video, tidningar och godis. Även det en typ av butik som jag tror hade vissa problem att få att gå runt, men där jag ser betydligt större möjligheter åtminstone.
 
I en butik som förmodligen kostar uppåt 10 000 kr i månaden att hyra skall det säljas en produkt som behöver tämligen höga volymer för att få det hela att gå runt. Dessutom råder det faktiskt viss konkurrens på området då det både nära finns andra butiker och på inte alltför långa avstånd riktiga dagligvarubutiker.
 
Jag kan inte annat än se att detta kommer att hålla högst ett år. Det är väl ungefär den tid man som ny företagare kan få ta del av diverse subventioner och löneersättningar. Sen bommas det igen och man får invänta en ny kär gäst.
 
Jag tror inte speciellt många kommer att leta sig upp till denna specialbutik för att fylla hyllorna med lördagsgodis. Ej heller tror jag att speciellt många boende här i närheten kommer att besöka butiken mer än slentrianmässigt.
 
Istället tror jag mer på att man borde ha valt att öppna en kvarterskrog eller möjligen ett lite finare café. Någon form av rörelse där man kan ta ut lite mer av varje kund och inte behöver de stora volymerna.
 
Det ska bli intressant att se vad som händer. Men jag ger det som sagt högst ett år!
 
Samtidigt kanske man kan undra hur filmen slutade? Faktum är att jag inte minns det hela så kanske finns det hopp även för denna lilla butikoas av karameller.
 
Med detta sagt hoppas jag förstås på en blomstrande kommers för lokala förmågor som vill bli entreprenörer. Men ibland kan man helt enkelt inte tro på det hela. Den som lever får se... ;)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar