Min blogglista

torsdag 3 oktober 2013

Bostadspriser upp

#Ekonomi
 
Eller ned?
 
Allt är beroende på vem man frågar och vilken statistik man använder. Vilken är den bästa statistiken att använda kan man undra.
 
Enligt Mäklarstatistik så har bostadsrättspriserna nu stigit 10% i Göteborg det senaste året. Tittar man enbart på de centrala delarna är den siffran 7%.
 
Att blint förlita sig på denna typ av statistik på vissa utvalda nivåer kan vara vanskligt. På aggregerad nivå såsom riksnivå, eller i stora kommuner kan det vara okej. Men i mindre områden blir variationerna för stora. På just mäklarstatistik utlämnas ingen information om prisförändringar i områden där sålda objekt är väldigt lågt.
 
Men som exemepl så har priserna i Mariestad minskat med 16% de senaste 3 månaderna. Den siffran bör man ta med en viss nypa salt. Under perioden rör det sig nämligen om 34 st sålda objekt. Och även om det är kvadratmeterpriser man jämnför så kan det bli stora differenser. Om det under en tremånadersperiod t.ex varit främst 1:or som sålts samtidigt som det för perioden innan varit främst 4:or som sålts, ja då kan man inte blint lita på statistiken. Kvadratmeterpriset på en etta kan inte rakt av jämnföras med priset på en fyra !
 
Det finns vissa bloggare som under flera år hävdat att priserna är på väg ner, att vi lever i en bostadsbubbla. En viss känd bloggare frågade jag om råd för ca 2,5 år sedan om hur man bör tänka med bostadsköp i centrala Göteborg. Tanken var inte att lyssna på hans råd eftersom jag i grunden visste att jag inte skulle hålla med honom. Men jag tyckte ändå det vore intressant att se vad denna person skulle svara.
 
Mycket riktigt så blev rådet att jag borde avvakta med mitt bostadsrättköp till priserna faller. När nu två år har gått kan jag inte annat än konstatera att det var bra att jag litade mer på min egen bedömning än någon annans. Oavsett om det är en välrenommerad bloggare, eller välkänd bankman. Hade jag väntat tills idag hade jag troligen fått hosta upp ca 15-20% mer för samma lägenhet. Att jag dessutom nu haft betydligt lägre kostnader än vad jag haft för min tidigare hyresrätt gör ju inte saken direkt sämre.
 
Det får mig att tänka på att det viktigaste är att göra egna bedömningar av marknaden du ämnar göra ditt köp i. Därutöver är det troligen bra om man tar lite vanligt bondförnuft med i bilden. Den enskilt största faktorn är utbudet på bostadsrätter.Det har jag nämnt tidigare. Ett utbudsunderskott leder till högre priser, allt annat lika. Och som jag ser det idag lär det dröja länge innan utbudet kommer ikapp den efterfrågan som finns. Här vet jag att det är många som hävdar att det finns mängder av lediga bostadsrätter runt om i landet. Och ja det finns en hel del lediga lyor, men man får ta stor hänsyn till var de är lokaliserade. Att bostadspriserna på enskild ort på landsbygden går ned hjälper ju inte mig som är ute efter lägenheter i Göteborg.
 
Med detta sagt oroar jag mig inte för några prisfall för bostadsrätter i Göteborg där jag idag bor. Priserna kommer inte att gå upp med 10% årligen som de gjort senaste åren. Men jag tror inte på någon vändning nedåt.
 
Min bedömning är att pristutvecklingen under kommande 10-årsperioden kommer att ligga mellan 0 och 10% årligen. Ja jag vet, det är en stor gardering mellan procentenheterna. Men jag helgarderar mig inte som så många tekniska aktiefrälsta åtminstone. För hur många gånger har man inte sett någon lämna en profetia om att börsen idag kommer att gå upp om omx passerar nivå x. Samtidigt får man reda på att börsen kommer att gå ner om vi passerar nivå y. Och om inte något av dessa fall inträffar så kommer börsen att falla !
 
Så ligg inte sömnlös varje natt om du nyligen köpt en bostadsrätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar