Min blogglista

onsdag 11 september 2013

Vad hände med Nokia en dag?

#Ekonomi
 
18:e oktober 2012. "Säkrast stå vid sidan i Nokia". Tomas Linnala i en analys på Avanza, då kursen står i 18,40 kr.
 
29:e november 2012 "Överdriven optimism Kring Lumia". Deutsche Banks välbetalda mäklare tänker till och sänker riktkursen på Nokia till 1,50 euro (inte ens 15 kronor).
 
8:e januari 2013 "Nokias andel i NSN värd 2-3 miljarder" Inderes rekommenderar sälj och riktkursen 2,40 euro. (kanske 22 riksdaler). Samma dag anser Credit Suisse att riktkursen på ett års sikt bedöms ligga mellan 1,85 och 2,35 euro.
 
14:e januari 2013 "Höjer riktkurs med över 50%". Ja det är Exane BNP Paribas som höjer riktkursen till hela 2,05 euro. Inte ens en selma med andra ord!
 
19:e april 2013. Deutsche Bank och Credit Suisse gör gemensam sak och ger sina kunder rekommendationen att sälja eventuella innehav med rikturs mellan 1,85 och 2,25 euro.
 
Även om det självklart återfinns en och annan optimist är de flesta övervägande negativa till aktien. Det finns inga dolda värden i bolaget! Våren och sommaren präglas av hög volatilitet i aktien och analyserna är högst varierande när det gäller riktkurser och tilltron till bolaget.
 
Vad som sedan händer den 3:e september när beskedet kommer att Microsoft avser köpa Nokias mobiltillverkning är tämligen intressant. Mäklarna som tidigare inte velat nudda i aktien kastar sig därefter hejdlöst efter sin nya guldklimp. Riktkurser på under tjugan skruvas i rask takt upp till mer än det dubbla, och ryggdunken bland mäklarna når nya höjder när det skålas och skrålas över vilka fantastiska nya analyser de gjort.
 
Men hur kan man ha så totalt fel när man dygnet runt bevakar kanske några enstaka bolag inom vissa branscher för sina kunder?  Vad hände egentligen där i Nokia mellan den 2:a och 3e september.
 
Ja inte upptäcktes botemedel mot Cancer där i Nokias forskningskorridorer, och inte hade man sprunigt på olja under någon av produktionsanläggningarna i Indien. Helt enkelt hade ett nytt bolag "talat om" för marknaden vad bolagets verkliga dolda värden är !
 
Jag ska inte raljera allt för mycket över dessa professionella analytiker, men jag kan inte hjälpa att man ler lite smått när man ser trenden i dessa analyser. Självklart inte alltid, men väldigt ofta, följer nämligen riktkurserna den verkliga aktiekursen. Bekymret är att man alltid i efterhand får reda på mäklarens riktvärde, dvs när marknaden redan värderat upp bolaget till just denna målkurs. Det är som att de flesta analytiker snarare talar om vad som hänt, än siar om framtiden.
 
Visst, jag förstår dem att det inte alltid är så lätt. Men på något sätt tycker man att detta är deras yrke och att de åtminstone borde ha lite bättre insyn än vad man själv har... men å andra sidan skulle man ju aldrig själv kunna göra några trevliga affärer i så fall ? ;)
 
Personligen följer jag med Nokia några kronor upp till innan jag säljer. Dock kommer jag troligen att tappa intresset för nya "Ericsson två" när det väl är "up and running".... eller så kan väl även jag byta fot ett par gånger om, liksom våra kära aktieanalytiker? :)
 
 
 

1 kommentar:

  1. jag minns fortfarande när min morbror jobbade på lilla Nokia och blev erbjuden att köpa aktier i bolaget...något han har aldrig ångrat idag=) Han kunde sluta jobba efter ett tag, men idag blir han sentimental och ledsen över affären...

    SvaraRadera