Min blogglista

tisdag 24 september 2013

Platt fall för Precise... eller ?

#Ekonomi
 
Precise Biometrics har fallit kraftigt senaste dagarna, och från toppen på 5,20 för ett par veckor sen så har aktien tappat nästan 50%. Aktien var under måndagen nere i så mycket som 2,28 kronor.
 
Ett uppdämt säljtryck efter en rad negativa nyheter torde vara anledningen. Men även det som skedde under gårdagen när nedgången kulminerade efter det att den tyska hackergruppen CCC släppte följande video:
 
 
Nyheten spred sig som en löpeld till investerarna på stockholmsbörsen och både Precise Biometrics och Fingerprint Cards sänktes obönhörligt.
 
Frågan är vilken effekt denna nyhet kommer att få på sikt. I USA och på äppel-marknaden ryckte investerarna mest på axlarna och tyckte bättre om försäljningssiffrorna från första helgen som släpptes samma dag.
 
Personligen blir man förstås lite fundersam när man ser något sådant. Men ju mer man tänker på det så funderar man på hur genomförbart det som videon visar, egentligen är. Att fånga upp ett fingeravtryck från en stulen mobiltelefon kan väl knappast vara så enkelt. På mobiltelefonen torde ju resterna av fingeravtryck sitta utspridda överallt. Korsade över varandra. Kan man verkligen få ut ett fingeravtryck av det?
 
I videon verkar de ha tagit ett fint fingeravtryck direkt på en glasbricka. Är det meningen att man som ficktjuv ska sno en mobiltelefon och sedan be personen i fråga att sätta tummen mot en ren glasbricka?
 
Vem har de redskap som behövs för att tillverka ett sådant fingeravtryck om man nu "kommer över det" och hur stor vinst kan det egentligen finnas i det?
 
Well, självklart är jag part i målet. (dvs jag är partisk som aktieägare i Precise Biometrics). Men jag hoppas och tror att det finns lite mer teknik bakom de produkter som våra svenska företag skapat. Att fingeravtrycket kombineras med värme, pulsslag, formen på ett finger (Alltså ngt mer för att komplicera dessa "kopierings"-möjligheter).
 
Och däröver torde det väl finnas vissa gränser för vad man ska kunna göra enbart med en fingeravscanning. Man kanske inte ska kunna ta ett banklån genom att svepa sitt finger framför bankirens skärm?
 
Nåväl, jag ser personligen kraftig tillväxt av olika biometriska lösningarna, som kommer att finnas till för smidiga/enkla lösningar både i arbetslivet och i det privata, de kommande 5-10 åren. Jag kan fortfarande inte svära på att det blir så, men optionen (möjligheten) att det ska bli så och att ett av våra svenska bolag lyckas är något i alla fall jag kommer att hänga på.
 
Det som hänt sista dagarna förändrar inte mina målsättningar med mitt aktieinnehav i Precise Biometrics!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar