Min blogglista

torsdag 19 september 2013

Nokia ut och in med nya spekulationer

#Ekonomi
 
Så har jag sålt av mitt sista innehav i Nokia. Det var med visst vemod jag utförde den transaktionen och nu lämnar Nokia åt sitt eget öde.
 
Inte för att jag tror mer eller mindre på Nokia som bolag för närvarande, men såklart finns det inte samma uppsida längre efter sista veckornas kraftiga uppgång. Sen är det ju det här med historiken oxå. Att sätta upp mål. Att fullfölja sina mål. En av mina fem gyllene regler. Där jag tyvärr bröt mot mina egna regler nu under året!
 
En lång historia kort. För dryga året sen köpte jag cirkus 2000 Bull Nok x3. Detta var självklart inte en investering utan en rent spekulativ affär. Tanken var att sälja av ca fjärdedelen av innehavet vid olika tillfällen. Min plan fungerade just... en fjärdedel av "tiden".
 
Det som jag gick och väntade på, hände helt enkelt inte. Det kom inga stora försäljningssiffror. Det kom inga stora NSN-ordrar. Och framförallt det kom inga uppköp! Min spekulation byggde just på att något stort skulle hända!
 
Jag kan förvisso inte klaga på kursuppgången. För den var ganska rejält upp per omgående. Men strax därefter började aktien bete sig som en jojo och for upp 5% ena dagen för att falla tillbaka lika mycket dagen därpå. Och tidsvärdet började under våren gnaga på certifikatet. Tyvärr blir man ju lite nervös av detta scenario. Så det jag gjorde var att helt enkelt sälja av certifikatet och istället köpte jag en mindre andel "riktiga" nokia-aktier. Förnuftigt investeringsmässigt, men mina spekulationsmöjligheter som bortblåsta.
 
Sista försäljningen, snöpligt nog, gjorde jag efter ett drygt års innehav i certifikatet... veckan innan.. ja just det... budet från Microsoft.
 
Med detta sagt:
så tänker jag inte bryta mot några fler gyllene regler, och när jag sätter upp individuella mål för mina investeringar och spekulationer så ämnar jag.. hålla mig till det!
 
Nåväl. In i portföljen kommer istället två nya bolag som jag också betraktar som spekulationer. Götenehus och Opcon. Det förstnämnda är ett bolag som "bygger" småhus. Attraktiva arkitektritade småhus. Opcon är ett bolag som producerar energisnåla och miljöanpassade system/anläggningar. Ett bolag inom miljöbranschen vilket jag många gånger varit lite av en sucker för. Två rent spekulativa köp som jag har i min s.k. spekulationsportfölj. Båda bolagen har rasat kraftigt senaste åren, men där jag i grunden tycker mig se två ganska hyggliga bolag.  Dessutom som båda verkar på tämligen intressanta marknader.
 
Jag kommer att återkomma till dessa bolag närmare senare, men konstaterar här mina inköpskurser:
 
Opcon (0,42 kr)
Götenehus (1,37 kr)
 
Handla lugnt!
 

2 kommentarer:

 1. Oj Götenehus är lite av en stor risk. En riktig gambler. Vi har begärt flera offerter in på hus just nu inför husbygget, och jag blev väldigt besviken på säljaren. Otrevlig och oengagerad.
  Men han hade kanske bara en dålig dag....men jag slängde deras katalog efter det...Men jag har för mig att dom har börjat med en budget serie på hus, och det kan vara bra i dessa tider om dom kan marknadsföra sig rätt.

  SvaraRadera
 2. Det är korrekt. Jag ser det definitivt som en spekulering. Jag har en övervägande del av mitt sparande i s.k. trygga bolag, investeringar. Men en mindre del av mina besparingar sätter jag ut på spekulationskartan. Precis som jag tidigare gjorde med Nokia.

  I fallet Götenehus är det så klart inte kul om kunderna bemöts på det sättet du beskriver. Det är ju nyckeln till deras framgång och i slutändan resultat. Jag hoppas detta var en enskild företeelse!

  Det som jag i detta fall lutar mig åt (förutom att jag gillar denna typ av bolag som satsar på kvalitet mer än kvantitet) är att deras större genomförda åtgärdspaket slutligen skall kicka in. Efter senaste års kursras så upplever jag risken som betydligt mindre nu när marknadsvärdet närmat sig "verkliga värdet" i bolaget.

  Men precis som med mycket annat, så får vi se vart det tar vägen med detta bolag... ;)

  SvaraRadera