Min blogglista

tisdag 17 september 2013

Frivillig skatt

#Ekonomi
 
Under en längre period har jag funderat på det här med frivillig skatt. Och då tänker jag inte som byråkrat-anställd på den extra preliminära skatt man kan skjuta till månadsvis för att undvika risken för kvarskatt lagom till kräftpremiären. (den s.k. omvända jämkningen).
 
Istället har jag filosoferat över möjligheten för gemene man att via skattesedeln som lämnas in i början av maj varje år, helt enkelt frivilligt ange en summa, som utan förbehåll går till den svenska stadsbudgeten.
 
Antar att det är årstiden som påmint mig sista tiden om denna tanke. På mångas läppar just nu är nämligen budgetpropositionen som alliansen under morgondagen lämnar till riksdagen, vilket innehåller skattelättnader för både pensionärer och människor i arbete. (vilket jag i grunden tycker är bra, inte bara för att jag själv just nu är i arbete, men för att jag tycker att det ska finnas höga incitament för varje människa att växla mellan bidrag och lön). Samtidigt måste det självklart finnas en trygg välfärd för människor i behov av det (oavsett om det är på grund av sjukdom, social utsatthet, invandring eller annat).
 
Min tanke är då att det skulle finnas uttryme på skattesedeln att frivilligt lämna ett bidrag till antingen kommunen, landstinget eller staten. Möjligheten skall naturligtvis finnas att lämna detta bidrag anonymt, för vem vill få en utskällning i form av Tyko Jonsson "Jag har närt en kommunist vid min barm". Man skulle alltså ha möjlighet att frivilligt stötta sin egen kommun om man tycker det finns ett behov av att öka resurserna lokalt. Kanske skulle det kunna gå att detaljstryra den frivilliga skatten än mer. Man kanske vill stötta ett visst kommunalt projekt med sina frivilliga medel helt enkelt.
 
Självklart finns det en rad problem med ett sådant förfarande. Staten fördelar redan medel mellan rikare och fattigare kommuner idag, och kanske görs även det på landstingsnivå. Fördelningen skulle kunna skapa ojämnheter i grundpelarna vård, skola och omsorg mellan olika kommuner och landsting. Men säkerligen borde man väl kunna finna tekniska lösningar även för detta? Exempelvis så skulle man kanske endast ha möjlighet att lämna en sådan frivillig skatt till staten.
 
Vidare mottankar till denna idé (förutom att det går emot människans natur att frivilligt betala skatt) är väl att många anser att det finns betydligt bättre sätt att rikta bidrag. Man kan lämna bidrag till idéella organisationer av olika slag, eller låna ut pengar till nystartande företag. Man kan placera pengarna i en stiftelse och långsiktigt generera öronmärkta intäkter till utvalda organisationer.
 
Må så vara, jag tycker fortfarande det är en intressant tanke! Kanske skulle några av Sveriges miljardärer se en möjlighet att anonymt skänka pengar till staten. Kanske skulle någon välbärgad socialist se möjligheten att öka välfärden genom en frivillig tillskjutning.
 
Jag kan inte på förhand svära på att jag själv alltid skulle använda denna möjlighet att skjuta till pengar till staten frivilligt. Men helt otänkbart är det faktiskt inte. Och låt oss säga att faktiskt 10% av sveriges kanske 5 miljoner skattebetalare bestämmer sig för att skjuta till en extra tusenlapp. Ja då har staten dragit in 500 miljoner extra slantar att spendera på skola, vård och omsorg. (Eller kanske företagens utveckling av räntesnurror).
 
Det hade varit intressant att höra vad människor ansåg om detta. Troligen är det helt enkelt inget annat än en vrickad filosofisk tanke som inte skulle vara genomförbar vare sig i en fullkomligt marknadsstyrd, planstyrd eller hybridekonomi.
 
I morgon varknar jag nog upp och denna tanke lika bortblåst som sommarens solrus!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar