Min blogglista

söndag 15 september 2013

Fem gyllene regler för sparande

#Ekonomi
 
Så var det dags för en sammanställning av mina fem gyllene regler för att kicka igång sparandet och för att i mina ögon lyckas med ett sunt sparande.
 
Det är inte så att jag fått storhetsvansinne och tror mig ge råd i klass med Benjamin Graham eller Warren Buffet, men även en lågt stående ekonom torde kunna bidra till folks hälsa när det kommer till ekonomin.
 
Med några enkla riktlinjer och sunt förnuft ska vi nog få gemene man att uppnå miljonmålet. Utan någon specifik inbördes ordning följer här råden:
 
* Bygg upp en bas med stabila utdelningsaktie. Stabila, defensiva, s.k. tråkaktier. De rör sig oftare i sidled när det råder både hausse och baisse på börsen men ger dig fina räntepengar som du kan återinvestera. Riktmärke är att försöka hålla ca 70% av portföljvärdet i denna typ av innehav.
 
* Sätt av ditt sparande i anslutning till det att din månatliga lön/inkomst dyker upp. Se till att komma in i detta tänkande så kommer du att på lite sikt anpassa din ekonomi efter vad du har att röra dig med varje månad. Ta inte för givet att du kommer att ha pengar kvar i slutet av månaden. Det händer sällan!
 
* Låt inte enbart de ekonomiskt mest fördelaktiga alternativen avgöra dina val i livet. Det kan ibland finnas tillfällen när du mår bättre, och på lite längre sikt lyckas bättre med ditt sparande, om du istället väljer ett andra alternativ.
 
* Unna dig själv något under resans gång. Sätt upp sparmål när du ger dig själv något tillbaka ifrån ditt sparande. Låt inte målet att en dag bli miljonär förtära all annan livskvalitet under resans gång!
 
* Sätt upp individuella mål för varje aktieinköp du genomför. Istället för att i blindo "se vad som händer" med ett köp, ställ redan från början upp ett mål med vad du vill få ut av ditt inköp.
 
Med dessa enkla knippe regler hoppas även jag kunna kalla mig miljonär inom några år.
 
Trevlig söndagskväll tillönskas!
 

2 kommentarer:

 1. Kloka ord!
  På min lista hade dock "minska kostnaderna" varit med då jag anser att en begränsad kostnadssida är nyckeln till att kunna bygga upp ett effektivt sparande :)
  ~Farbror Joakim
  Spara smart med farbror Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt sant. Ofta kan det vara svårt att göra så mycket åt intäkterna, utan istället får man fokusera på kostnaderna.

   Det kanske kommer fem gyllene efterföljande regler där den tanken återfinns i topp! ;)

   Radera