Min blogglista

tisdag 3 september 2013

Don't get married...

#Ekonomi
 
..to anyone but your loved once !
 
Eller i detta fall, gift dig inte med din idé om att en dag bli miljonär. Även om idén, eller visionen, driver dig, låt inte detta konsumera varje annan dröm i ditt liv. Detta är min fjärde gyllene regel när det gäller konsten att spara.
 
Alltså, det får aldrig bli en livsdröm att en dag kasta sig ut för ättestupan, med så mycket kulor på banken som möjligt, om du rest genom livet utan någon större lycka. Vem har glädje av dig som miljonär om du är död?  Tja, förutom den allmäna arvsfonden?
 
Mer exakt menar jag att man ska självklart försöka spara undan det man kan, men samtidigt ge sig själv någon form av belöning!
 
Under min första sparvända, på det glada 2000-talet, någonstans ganska exakt mellan IT-bubblan och den kommande finanskrisen, hade jag och en vän satt upp olika delmål. Vid nivån 100 tkr bar det av till en finare restaurang, vid nivån 200 tkr hade vi en miniweekend i en annan stad att se fram emot, och när 300 tkr skulle nås var det en kryssning över östersjön som gällde.
 
Oavsett vilka målnivåer man sätter upp på sitt sparande för att få unna sig något så ger det en glädje tillbaka direkt i form av det "förskräckliga" (antagligen i många sparares ögon) konsumtion. Det är viktigt att någon gång känna glädjen av sitt sparande och man behöver inte känna att man förlorar något på att genomföra detta. Förhoppningsvis känner man snarare kraft att fortsätta lyckas med sitt sparande för att nå upp till ytterligare ett sparmål.
 
Om man inte vill att målnivåer ska vara en avgörande faktor för att du ska få unna dig något, så kan du istället låta utdelningen sköta detta. Bestäm dig för att 50% av utdelningen skall gå till exempelvis en semesterresa. Visst, första året kanske din semesterresa bara blir en cykeltur till korvmojjen i utkanten av staden. Men fem år senare tar du kanske en restresa till medelhavet och ytterligare fem år senare njuter du av 2-veckorsresan till Karibien.
 
Och ja, du kanske genom det förfarandet tär på ränta-på-ränta effekten av dina utdelningar men jag tror du upplever mer glädje och inspiration om du samtidigt låter något gå till just konsumtion. vi måste vara medvetna om att det just är konsumtionen som i grunden göder våra aktiebolag, och vårt sparande, överhuvudtaget!
 
Så unna dig själv något! Om du inte vill unna dig själv, kan du säkerligen finna glädje i att ge din familj eller vänner något. Låt inte tanken på att berika dig inkräkta på möjligheten att ibland känna livsglädje. Don't get married to your greed !
 

4 kommentarer:

 1. Det är viktigt att ge sig själv något ibland.det är dock lättare sagt än gjort. Jag vill spara varje krona jag kan och ser målet att bli miljonär som viktigaste!

  det kanske kan gå att som du säger sätta upp mål för tillfällen när det är okej att förbruka en mindre del av kapitalet för att just få lite glädje för sparandet.

  /Anton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsumtionen smakar så mycket bättre när man väl nått sitt mål. Och det behöver inte röra sig om speciellt mycket sparande per månad för att ganska raskt nå upp till hyggliga nivåer.

   Kämpa på och fundera på hur många sparade kronor du behöver lägga på hög innan du unnar dig något gott! =)

   Radera
 2. ja det är svårt att hålla balansen. Riktigt svårt. Men du har så rätt så....

  SvaraRadera
 3. Mjo man får nästan tvinga sig själv att unna sig något utifrån sina mål.

  Men har man väl startat så brukar balansen infinna sig... :o

  SvaraRadera