Min blogglista

söndag 22 september 2013

Bojkotta Hemköp

Min käre fader är något av en expert på att få tiden att gå åt till vad många skulle tycka var tämligen meningslösa göromål. Han är expert på att få vetskap om att det kan finnas en nål i en höstack och ger sig sen tusan på att han ska hitta den. Eller i alla fall få fatt på den jäkeln som tryckte ner nålen där och ifrågasätta varför han så gjorde.
 
Detta kan kan leda till frågor som av en byråkrat skulle upplevas som alldeles för detaljrikt och, ja helt enkelt, för byråkratiskt. Han kan t.ex meddela mig att ett telefonbolag tar för mycket betalt på hans 2-mintuerssamtal när han har kontaktkort kopplat till sin mobiltelefon. Då spelar det ingen roll att jag förklarar för honom att bolaget både tar en s.k. öppningsavgift och att de tar betalt för varje påbörjad minut. Så ett samtal på 2 minuter och 15 sekunder kan kosta lite mer än vad man trott från början. Man kanske får punga ut med hugaligen 1,70 kr istället för tänkta 80 öre. Det kan bli mycket kulor om man ringer ett 20-tal gånger i månaden.
 
Det finns en hel del liknande bekymmer när det gäller elräkningen, bredbandsfakturan eller när bilen ska servas. Och oftast rör det sig om de obetydligaste summorna som av ngn anledning blir de mest intressanta för denna man. Kanske har man alltför mycket tid som pensionär, eller så har han helt enkelt den där riktigt vettiga känslan att fånga och minimera sina kostnader.
 
Nu börjar jag oroa mig om samma sak kommer att hända mig. Att jag kommer att börja jaga enkronor på fakturorna eller börja bråka i kassan när jag inte fått mina tre varor till priset av två enligt en utlovad rabatt.
 
Förhoppningsvis kommer jag att hålla mig till de lite större summorna om jag faller in i detta betteende.
 
Ett sådant större område är mina dagliga/veckoliga inköp jag gör i matvaruaffärer. Fömodligen har jag många kulor att spara här då jag sällan gör ngra veckoinköp, utan tenderar att framförallt halka in i affären på vägen hem från jobbet.
 
En av dessa affärer jag ofta besöker är Hemköpsbutiken inte alltför långt bort från min kära lägenhet här i Göteborg. Jag kan direkt säga att jag verkligen trivs i denna butik. Det är alltid fräscht och rent, och utbudet är tilltalande. Priserna är oftast något högre än i Ica-butiker eller lågprisbutiker, men det finns ju oftast något annat som "kan" spela roll när man gör sina matinköp. Det kan röra sig om just utbudet, fräschheten, eller helt enkelt närheten till sin bostad.
 
Dessa tre sistnämnda attribut kan jag inte klaga på, inte alls! Men samtidigt kan man inte, om man har ett intresse av att se sin portfölj nå högre höjder, helt neglegera det faktum att det kan bli väldigt dyrt att handla på Hemköp. Man vill, som en smart anka kommenterade i min blogg, även kika på och försöka reducera sina kostnader.
 
Och här kommer då mitt dilemma. Hemköp är nämligen ena riktigt sluga jävlar när det gäller att annonsera ett pris och sedant ta ett annat i kassan. Jag skojar inte när jag säger att jag i princip vid varje tillfälle jag handlar upptäcker att de har tagit ett annat pris än vad de annonserat varan för. Och hur kan jag veta det? Ja det kanske jag inte ännu vetenskapligt bevisat, men som halvstörd ekonom så har man ofta förmågan att memorera ganska menlösa ramsor av ekonomisk karaktär. I mitt fall brukar jag memorera priserna på det jag ämnar handla (det rör sig oftast inte om mer än 10-15 varor så det kanske inte är så fantastiskt egentligen).
 
Det kan vara både felprissättningar när det gäller s.k. annonsvaror, men även en helt vanlig vara som förmodligen sålts vecka in och vecka ut. I snitt rör det sig om kanske var femte vara som jag upplever är "felprissatt". Denna felprissättning har naturligtvis än så länge aldrig varit till min fördel. Men skam den som ger sig, för jag fortsätter oträget att handla i denna butik lika glad i hågen. Samtidigt så växer sig den där naggande irritationen inom mig och för att inte få ett plötsligt utlopp över en stackars kassörska när jag slutligen konfronterar butiken över en felprisatt potatis, så kanske det är bra att åtminstone få ur sig något på sin blogg? Kanske finns det någon som upplever att det varit med om liknande scenarion?
 
Jag känner mig lite som en pristaliban när jag scannar igenom mitt kvitto och kan konstatera att det denna gång gjorts fel på två av mina köpta tio varor. Småsummor kan tyckas för många, men faktiskt så kan det ibland rusa iväg. Extremast var för någon vecka sen när det blev fel på fyra av åtta köpta varor (och törs jag säga, samtliga åt "fel" håll?). Jag fick då betala nästan 250 kr för varor värda 200 kr. Det är nästan som att köpa aktier i något av bubbelföretagen som finns på stockholmsbörsen nu. Man får betala mer för varor som är värda betydligt mindre!
 
Jag vill inte gärna sluta handla mina varor på hemköp. För jag trivs i butiken. Men jag vill inte gärna betala 10-15% mer för mina varor som ju redan är prissatta något högre än den svenska dagligvarumarknadens snitt. Jag vill inte heller gärna varje gång smeta upp kvittot i ansiktet på kassörskan och påtala dessa fel.
 
Så vad gör man?  Ska jag hedga och helt enkelt köpa aktier i Axfood (som äger Hemköp) och vara nöjd med att det inte bara är jag som får betala för mycket?  Eller ska jag kanske försöka marknadsföra prismärkningsföretaget Pricer för Hemköp och slå två flugor i en smäll. Köpa aktier i Pricer och därefter glatt se att priserna alltid stämmer ?
 
Svaret blir nog ett tredje, att jag helt enkelt får börja genomföra lite större varuinköp i lågprisbutikerna Lidl och Netto. Det känns ju inte lika kul men nog kan man ändå försöka spara lite kulor på sina varuinköp. Och det känns bättre att titta på dessa kostnader än att börja bråka om några ören hit och dit på avvikelser på min mobiltelefonkostnad?
 
Trevlig kväll!
 
 
 
Så här ser det ofta ut i matvarubutiken Hemköp. Dock får man hålla koll på att informationen även nått kassan! 
 

4 kommentarer:

 1. Varför inte vara pristaliban? Det är enligt min erfarenhet snarare regel än undantag att de flesta butiker, oavsett hemköp ica eller någon annan kedja, lockar med ett pris för att sedan ta ett annat när du väl är framme i kassan. Skillnaden kanske snarare är att ica har vett att kompensera för eventuella felpriser. Men oavsett är det upp till konsumenten att vara uppmärksam. Rätt eller fel men jag tänker fortsätta säga ifrån då matkostnaden näst efter hyra ändå hör till de större utgifterna.

  SvaraRadera
 2. En grej hos hemköp kan vara att annonsvarorna bara gäller om man har hemköpskort. Även om det inte framgår särskilt tydligt.

  SvaraRadera
 3. Jag som också är Hemköpskund (eftersom den butiken ligger närmast) måste ha haft tur. Visserligen har jag hemköpskort men jag har aldrig varit med om felaktigt prissatta varor och jag kollar ALLTID kvittot. Däremot tycker jag att Netto är lurigare då deras lockvaror sällan finns kva roch att ersätter med en liknande som inte är till extrapris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var liten överraskning att någon kommenterade detta gamla inlägg.. ;) men himla märkligt att vi kan ha så olika uppfattning om Hemköp. Funderar på om jag ska dokumentera mitt nästa storinköp för att se hur många fel som dyker upp... ;)

   Netto har jag däremot inte handlat mycket på. Numera blir det ICA för i princip hela slanten. Där tycker jag det funkar ypperligt!

   Ha en trevlig helg!

   Radera