Min blogglista

söndag 18 augusti 2013

Utdelningscase

#Ekonomi
 
En av mina gyllene regler vid aktieinvesteringar är att skapa en trygg bas av hyggligt direktavkastande aktier. En portfölj bör, enligt mig, innehålla en sådan andel om minst 70%. Detta är förstås lättare sagt än gjort.
 
Många strävar efter att nå miljonen inom några års sparande. Och det är kanske ett spännande mål i sig! Men sannolikheten att göra såna där riktiga monsteraffärer, dvs köpa ett förhoppningsbolag när marknaden som minst tror på det och sedan sälja när haussen är som allra störst. Köpa lågt och sälja högt. Och sedan upprepa det hela i affär efter affär, med små medel som ganska raskt växer sig stort.
 
Detta äv troligen något som bara finanshajar i filmens värld, såsom Gordon Gekko, lyckas med. Förvisso verkar det som att halva användarskaran på Dagens Industris nätbaserade forum Börssnack lyckas med just detta... Man undrar dock varför man bara får reda på dessa optimalt lyckade affärer i efterhand...
 
Nåväl, detta inlägg skulle handla om s.k. utdelningscase. Detta är exempel på aktier jag rekommendera att man inhandlar för att få en hygglig grund. Det spelar egentligen ingen roll om man vill få upp sin portfölj till 10 000 kr, eller 100 000 kr, eller 1 msek. Sikta på att hålla åtminstone 70% av ditt totala portföljvärde i säkra, trygga, utdelningsfrämjande aktier. (okej, helt säkra aktieplaceringar finns naturligtvis inte. Men jag tror ni förstår vad jag menar...)
 
Och numera finns det billiga nätmäklare utan krav på insättningar, med låga courtageavgifter, så man behöver inte känna att man måste ha en förmögenhet för att starta sparandet.
 
Jag har inga målkurser i dessa trygga bolag. Det handlar istället om att sälja av hela innehavet när direktavkastningen blir så låg att det finns andra likartade "tråkbolag" som har högre prognostiserad direktavkastning. Går t.ex direktavkastningen ned från 6% till 3% på grund av att kursen gått upp i aktien är det läge att sälja. Går direktavkastningen ned mostvarande nivå på grund av sänkt utdelning (och kanske samtidigt sänkt kurs) så får man troligen ta sig en funderare i alla fall. Men det betyder inte automatiskt sälj för mig!
 
Förslag på "säkra" utdelningscase:
 
 
Astra Zeneca (Kurs 325 kr, 130816)
"Svenskt" läkemedelsebolag med stark balansräkning, hyggligt många varumärken med fortsatt ensamrätt på marknaden. Den egna forskningen har varit tämligen svag senaste åren, men här verkar det som att man just insett detta och i högre utsträckning tittar på "förvärv". Min tilltro är att senaste årens besparingsåtgärder, investeringar i externa projekt och förhoppning om att något eget projekt skall ta sig genom alla kliniska tester och godkännas av både EU/USA. Prognos direktavkastning (5,5%-6,7%, ca 18-22 kr per aktie).
 
 
Oriflame (Kurs 200 kr, 130816)
Tror de flesta någon gång varit i kontakt med detta bolag. De livnär sig främst på försäljning av skönhetsprodukter via konsulter/privatpersoner istället för att ha någon butikskedja. Viss försäljning även online. Den förstnämnda typ av försäljning kanske inte är optimal i västeuropa längre där man främst förlitar sig på andra försäljningskanaler. Tillväxten har varit svagt upp på enskilda marknader och negativ på etablerade marknader, enligt ledningen främst beroende av den "berömda" finanskrisen. På dessa nivåer räknar jag in aktien som ett utdelningscase. Jag tror främst att bolaget har stora tillväxtmöjligheter på nya marknader samt "återerövring" av östeuropa. Om inte annat torde kostnadsmedvetenheten hålla uppe ett hyggligt utdelningsbart resultat. Prognos direktavkastning (6%-8,5%, ca 12-17 kr per aktie). 
 
Telia (Kurs 47,12 kr, 130816)
Jag rekommenderade denna folkaktie i min ungdom till en gammal flickvän redan vid dess lansering. Förlåt mig för detta! Nu är dock läget ett annat med en betydligt attraktivare värdering. Det finns inga enorma (eller snabba) tillväxtmöjligheter för Telia. Det handlar om att finnas med längst fram i teknikutvecklingen på de mogna marknaderna. Och via "försiktiga" uppköp etablera sig på tillväxtmarknader. Se över kostnadsbasen och försöka effektivisera befintlig produktion. Fördelen, eller rättare sagt tryggheten, med denna typ av bolag är att marknaden är något trögare vad det gäller byte av den tjänst Telia erbjuder. Det är ungefär som med banker. Om man har ett teliaabonnemang oavsett om det är mobil, bredband eller tv, så är det inte så "enkelt" (praktiskt/emotionellt) att byta bolag. I en svag marknad kan Telia fokusera på sina kostnader och därmed ändå hålla uppe sin rörelsemarginal. I Telia finns även en "dold" möjlighet till extrautdelning kommande år. Vilket vanligen är attrakivt för dig som köpare. Prognos direktavkastning (6%-7,4%, ca 2,85-3,50 kr per aktie).
 
Havsfrun (Kurs 16,70 kr, 130816)
Havsfrun är ett investmentbolag som strävar efter att nå en absolut avkastning överstigande världsindex på lång sikt. Detta uppnås genom aktivt ägande av diverse hedgefonder världen över. I ärlighetens namn har Havsfruns förvaltare lyckats "sisodär" med att uppnå detta mål. Många år har den aktiva portföljen förvaltats av förvaltare med en helt felaktig syn på marknaden. Detta gör att aktien värderas med en kraftig substansrabatt. Vid senaste s.k. substansvärdesrapporten värderades bolaget till 23,92 kr. Det medför en substansrabatt om ca 30%. Anledningen till denna rabatt förklaras till stor del av just de många år av underprestation i bolaget. Jag tror på en något ljusare framtid för bolaget, även om tillväxtmöjligheterna är tämligen små. Bolaget delar nämligen årligen ut 1,50 kr per år, något som de gjort så länge jag kan minnas och som jag tror kommer fortsätta många år. Min tilltro är att de når upp till dessa ca 1,50 kr i vinst per år (vilket motsvarar utdelningen). Prognos direktavkastning (9% 1,50 kr per aktie).
 
Av dessa fyra innehav kan jag hålla med om att kurserna varit betydligt mer volatil, än vad som torde kunna accepteras, i åtminstone två av dessa innehav. (Oriflame och Havsfrun). Men min bedömning bygger på dagens kursnivåer. Därutöver tror jag det är viktigt att man som individ åtminstone på pappret känner till vad ett bolag i fråga sysslar med, innan man trycker på köpknappen.
 
Förutom dessa fyra utdelningscase finns ytterligare några aktier jag varmt rekommenderar:
 
Peab (kurs 37,70 kr 130816)
Fortum (kurs 15,20 Euro 130816)
Ratos (kurs 59,35 kr 130816)
MQ (krus 17,20 kr 130816)
 
Med en av mina personliga gyllene regler i åtanke, skapa ett "tryggt" innehav i din portfölj med en bas om åtminstone 70% av ditt totala innehav, så ombeder jag er en god natt! 


5 kommentarer:

  1. Så vad tror du om rapporten från Peab som väntas redan i morgon ???

    /Anton

    SvaraRadera
  2. well, det är ganska uppenbart att resultatet kommer att bli betydligt bättre än föregående kvartal och resultatet för ett år sedan. Men mest intressant är att höra vad Jesper Göransson har att säga om framtiden. Det ser ju ut som att det börjar ljusna inom byggsektorn. Peab bör även gynnas av kommande infrastruktursatsningar i Sverige kommande år.

    Jag tror att orderingången vänder upp igen och att vi ser tydligare tecken på en resultatvändning för bolaget.

    Det börjar bli dags för Peab att vända trenden på utdelningen dessutom.

    En vinst i morgon en bit över kronan och en kurs som närmar sig 40 kr smakar gott i munnen i alla fall !

    SvaraRadera
  3. Intressanta innehav! Äger själv Peab, MQ, Ratos, Fortum och Telia av bolagen du listade :) Ska bli intressant att se hur MQ går under hösten. Marknaden har inte varit direkt snäll mot MQ sedan börsintroduktionen, trots stundtals bra rapporter.

    SvaraRadera
  4. Ja med de samlade innehaven torde man ha en hyggligt stabil och trygg bas faktiskt. :)

    MQ tycker jag har straffats onödigt hårt. Trots svag marknad under flertal år har de lyckats visa hyggliga vinster. Jag tror kläd-norden behöver några nischade klädbolag som utmanar branschens IKEA, dvs HM.

    MQ har självklart lite dyrare plagg men jag gillar i det närmaste varje plagg jag ser i den butiken. Något jag inte kan säga om HM. Så illa smak kan jag väl inte ha och nu börjar det ju krypa uppåt på klädmarknaden. Hoppas att MQ är på hugget nu bara och lyckas riktigt bra med julen 2013 !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker MQs kollektioner varit lite spretiga innan, men jag tror på höstkollektionen! Hade varit trevligt med ökad utdelning!

      Radera