Min blogglista

onsdag 7 augusti 2013

Uppgång, fall och pånyttfödelse

Tanken med denna blogg är delvis att hålla igång mitt eget skrivande. Helt enkelt se till att jag inte tappar bort möjligheterna att skriva, uttrycka mig och få igång tankarna i bollen.
 
Livnär man inte sina drömmar genom att då och då så några frön, kanske tvinga fram lite dagdrömmeri, så är det mycket möjligt att drömmen förblir just... en dröm....
 
Förutom att hålla igång mitt eget intresse och lärande är självklart ett annat syfte att kanske få en och annan läsare att höja på ögonbrynen något åt ett och annat inlägg. Inläggen kommer troligen att skrivas med en gnutta allvar och en mindre portion humor så jag hoppas ingen tar illa vid sig om det blir några påhopp här och där. Det är lätt hänt... och kan vara medvetet hänt ibland.. ;)  Valda ämnen kan vara av högst varierande karaktär...
 
Ytterligare en tanke med att börja blogga igen är ju att få ur sig lite tankar om aktier och kanske kommentera min egen utveckling på detta område, och kommentera andras utveckling. Därav mitt valda rubriknamn på detta inlägg.
 
Sedan jag slutade blogga för lite drygt 2,5 år sedan har jag bytt arbete, bytt stad och delvis bytt liv.. ;)  Uppgången portföljmässigt var ju en bit ovan 300 k där i februari 2011. Därefter kom en period med betydligt sämre tillväxt i portföljen (läs nedgång), en flytt till annan stad och lägenhetsköp (vilket ytterligare tärde på kapitalet). Till dags datum har jag ruskat om i aktiekistan och helt enkelt börjat om på ny kula.. med nya mål.. mot nya uitmaningar. ;)

Utan att ge sig in på några beloppsnivåer, så ser min portfölj ut enligt följande i nuläget: (uppskattad del av totalportfölj)

  • KappAhl (8%)
  • MQ (7%)
  • Nokia (16%)
  • Peab (6%)
  • Ratos (10%)
  • Astra (27%)
  • Havsfrun (1%)
  • Precise Biometrics (21%)
  • Afrikafond (1%)
  • Cash (2%)
Jag kommer att kommentera dessa innehav djupare framöver givetvis. Grundtanken är att under en tid bygga upp en hygglig bas med trygga innehav till att börja med. En bas med stabila, defensiva "tråkaktier". Av ovanstående innehav räknar jag självklart in Astra till ett sådant, medan Ratos därefter ligger närmast att klassificeras som tråkaktie. En klassificering som bland annat nya VD'n Susanna Campbell verkar jobba hårt för att sudda ut dock...  
 
Därutöver har jag under senaste dryga tio åren skapat en hygglig buffert genom mitt privata pensionssparande. Ett privat penssionssparande som i sin grund inte har några ekonomiska fördelar och som jag egentligen inte alls borde gett mig in på. Men jag tror man måste göra sina ekonomiska val i vissa fall utan att uteslutande räkna på vad som ger den högsta ekonomiska avkastningen. Ibland kan det finnas andra aspekter väl värda att ta hänsyn till. Men mer om det i kommande inlägg.
 
Mitt stora bekymmer med mitt privata penssionissparande är dock de politiska vindarna som blåser nu runt framtida pensionsåldrar. Detta ämne kommer jag att återkomma till många gånger, var så säker!
 
Hoppas inte detta inlägg skrämde bort mina få stackars läsare nu.. ;) 
 
Trevlig kväll!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar