Min blogglista

måndag 5 augusti 2013

Trafikplats Linnéplatsen i Göteborg

Varje vardag morgon och eftermiddag, på min väg mot Byråkraten AB, passerar jag korsningen på Linnéplatsen.

Detta är i mitt tycke en av de konstigaste trafikplatserna som återfinns i Göteborg. Vid denna plats möts fotgängare, cyklister, billister, bussar och spårvagnar och annat löst folk som haft oturen att passera.

Jag tänkte kommentera denna plats ur ett fotgängar-perspektiv. (och jag vet att platsen ännu inte är helt färdigställd...) Men som den ser ut i dagsläget och som jag ser framför mig att den kommer att se ut kan jag inte för mina ögon förstå de arkitekter/planläggare/trafikförvaltare (eller vad kallas de?!) som ritat denna katastrofala plats.

Som fotgängare, när man ska passera denna vägkorsning, får man till att börja med hålla koll på vilka cyklister som kan tänka sig vara på hugget att dödsföraktat kasta sig ut över korsningen. Därefter gäller det att ta sig över det första övergångsstället som helt saknar vägmarkering. En skylt förkunnar för oss gående att det nog är tänkt att vara ett övergångsställe, men bilisterna verkar helt sakna samma information.

När denna första dödslek är avklarad gäller det att veta att busschafförerna är på gott humör. Har de månne mött en arg resenär tidigare under dagen kan man glatt räkna med att chaffisen inte har några planer på att sakta in utan väller fram som en ångvält. Denna s.k. busspassage ligger inklämd mellan de två gatorna där bilister skall ta sig fram i varsin riktning. Som det ser ut just nu är den tvåfilig i ena riktningen och enfilig i den andra. Detta kan jag dock ha missuppfattat.. Några fungerande trafikljus finns inte i nuläget, men ett svagt plingande ljud hörs som varning till att bussen är på väg och vill ha dig som pålägg på frukostmackan.

Klarar man detta hinder möter man alltså en till väg där billisterna far fram, troligen glada i hågen över att nyligen fått punga ut med några kronor i trängselskatt så någon barmhärtighet via bromspedalen syns troligen inte till.

Därutöver har man alltså inte bara cyklisterna som ska åt samma håll som en själv, utan även de som passerar på cykelvägarna intill trottoarkanten. Cyklister som vi alla vet är störst och som går före det mesta vill man ju inte gärna bråka med när man trippar fram till fots.

En fördel, eller nackdel?, är att sjukhuset ligger nära. Detta gör att man har mycket nära till hygglig vård såvida man får en punkterad lunga på vägen till jobbet. Samtidigt får man hålla lite utkik efter dessa fordon då de kan komma från i princip vilket håll som helst, och som av förståeliga skäl har företräde till det mesta.

Men kronan på verket måste väl ändå vara den gigantiska rondellen som är byggd mitt i allt detta. Tror inte jag har sett en så liten rondell sedan min uppväxttid där hemma på landsbygden. Skillnaden här är att rondellen i princip har 8 olika vägar anslutna till sig, varav vissa är "fler-filade". Mitt i rondellen passerar dessutom bussarna. D v s rondellen i sig är kluven i två delar, som om någon har giljotinerat en apelsin och sagt att här torde ju en avocado få plats oxå.

Min stora förundran i detta projekt är.. när man ändå under dryga 2 år grävt upp detta område, kunde man helt enkelt inte gräva kanske fem meter till i moder jord. Skapa en gång och cykeltunnel under allt detta. Försöka få bort de minst skyddade från mobilpratande billister, argsinta busschaufförer, och kanske skapa ett naturligare trafikflöde på ytan för helt enkelt fordonstrafik?

Kostnaden för detta skulle säkerligen vara 30-40 msek till men kunde det inte vara värt det? Jag är helt säker på att det kommer (om det inte redan hänt) att smälla till snart. Och vad blir inte kostnaden för en sådan kommande olycka istället?  Kanske är marken så lerig i dessa trakter att det inte går att åstadkomma detta, men mina små geologiska kunskaper säger att så nog inte är fallet.. :o

Om några månader står detta projekt helt klart. Kanske får jag omvärdera mina nuvarande uttalanden då och kela med min pudel... men tills dess kan jag inget annat säga än att jag tycker detta projekt, som förvisso i grunden är en bra idé, men vars utförande mest liknar en konstverk av Salvador Dali, borde haft ett helt helt annat utseende...

Godkväll !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar