Min blogglista

söndag 11 augusti 2013

Svenskt europafiasko...

...igen !
 
I veckan fick vi återigen uppleva den tidiga höstångesten när svenska lag gör ett helhjärtat(?) försök att ta sig vidare i de olika europeiska ligorna.
 
I Champions Leauge kvalet fick vi se Elfsborg enkelt till att börja med slå ut de Lettiska ligamästarna. En komiskt "Lett" match där hemasiffrorna skrevs till hela 7-1. Man ska dock inte dra alltför stora växlar av detta. Redan i omgången därpå blev det respass mot skotska Celtic. Visst, det var ingen drömlottning för Elfsborg direkt, men Celtic är väl inte riktigt samma lag nu som tidigare. Förvisso klarade de sig riktigt bra förra året, så jag kanske ska hålla tyst. Hur som helst så var det två ganska mediokra matcher lagen emellan där skottarna drog det längsta strået. Celtic ställs nu mot tungt motstånd i form av Kazakstanska Shakhter Karagandy. Så nog torde skottarna ta sig till miljonligan igen.
 
I Euroleage hade vi inte mindre än fyra allsvenska lag. Kära blåvitt föll (i förvisso en jämn matchserie, men vad hjälper det) mot slovakiska Trencin. Nog gick man och tänkte att det här Trencin är nog ett riktigt superlag. De tar sig säkerligen till finalen. Tyvärr var de inte bättre än att de själva sen åkta ut mot ett rumänskt mittenlag. Nåväl, blåvitt hade säkerligen tagit dem. Hrmp!
 
De tre svensklagen, Gefle, Häcken och Malmö FF klarade sig en vända till men åkte sedan ut mot lag från Azerbadjan, Wales och Schweiz. Gefle imponerade mot ett cypriotiskt gammalt Champ Leauge lag men åkte sedan ut mot ett helt okänt lag från Azerbadjan. Tror man snabbt glömmer den otroliga vändningen mot Anorthosis hemma i Sundsvall. Ja just det, Gefle har inte ens en fullgod arena så man får vackert åka norrut för att hitta en lämpligare plan.
 
Malmö var de jag hoppades mest på och de spelade riktigt hyggligt i bortamötet mot Swansea. Några avgörande ögonblick gjorde dock sorti på det första mötet. En spelare snubblar och plötsligt var det 1-0 till hemmalaget. Det torde blåsts en straff för MFF men istället kontrar walesarna in 2-0. Därefter var det lite väl hängiga miner och ytterligare två mål rasslade in. Ett omöjligt uppdrag att vända!
 
Häcken förlorade redan första hemmamötet (1-2) så där hade jag inte några större förhoppningar på hisingelaget. Lite märklig inställning tycker jag dock häckenspelaren El Kabir hade nere i bortamötet. Han sade nämligen efter matchen att han var "på väg in i spel", men när Thun gjorde 1-0 så tyckte han inte det var någon idé att hoppa in, eftersom häcken då var tvungna att göra två mål. Bortglömt var tydligen resultatet från första matchen, i och med att Häcken redan från början var tvungna att göra minst 2 mål för att ta sig vidare...
 
Jag tillhör en av de få svenskar som tar på mig nationshatten så fort det är europaspel och svenska lag spelar. Jag tror nämligen det är bra för svensk fotboll över huvudtaget om något (oavsett vilket) svenskt lag lyckas ta sig fram i de europeiska ligorna. En hatt som man varje år skamligt dock får ta av när klubbturneringarna drar igång.
 
Nåväl, helt kört är det ju inte, Elfsborg får nämligen en ny chans. Uefa har nämligen justerat i reglerna senaste åren vilket nu leder till att boråsarna får en ny chans att kvala....  till Euro League! Dubbelmötet mot danska Nordsjaelland vilket gör att det åtminstone blir minst ett lag från Norden i Euro League i år i alla fall.
 
Vi kan med nordiska ögon glädja oss åt att det finns några lag med möjligheter att ta sig vidare i europaspelet i alla fall. I Euro League har vi förutom danska Nordsjaelland även grannlaget Esjberg. I från Norge har vi Tromsö och Molde. Och extra mycket får vi hålla tummarna för FC Hafnarfjördur från Island.
 
Vad detta beror på, att vi så sällan nuförtiden lyckas komma långt i Europa, kan nog ingen lämna ett fulländat svar på. Men jag vägrar att tro att det bara handlar om pengar. Även om pengar självklart stärker möjligheten att behålla spelare och förstärka några positioner, så tror jag det finns något annat som kan väga upp för saknaden av detta. Och i ärlighetens namn så har inte de svenska klubbarna generellt sett så katastrofal ekonomi. Det finns både tv-pengar och hyggliga publikmassor till matcherna, många spelare är heltidsproffs!
 
Någon gång ska det återigen bevisas att vi inom svensk fotboll lyckas få fram bättre resultat!
 
Fram tills dess får vi kanske vifta med de röd-vit-blåa färgerna och hålla tummarna för Hafnarfjördur !

På återhörande!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar