Min blogglista

lördag 24 augusti 2013

Stenpiren

Blev en lång promenad genom kära Göteborg idag. Tror sammantaget jag kom upp i närmare 2 mil. Inte så illa! Och vädret denna sensommardag var verkligen fantastiskt. Hoppas det kan bita i några veckor till.
 
Promenerade hela vägen från läpstiftet till tysklandsterminalen, bland annat längst med älven så mycket som det gick. Nåväl, ett och annat depåstopp blev det väl vid något charmigt café i Linné eller Majorna. Det får inte bara blåsas bubblor i denna blogg, latten kan icke ringaktas.
 
Det finns många planer för just denna sträcka med främst bostäder och utbyggd spårvagnslinje. Och jag tycker det är fantastiskt att man äntligen börjar utnyttja Göteborgs härliga läge intill älven. Hela hisinge-sträckan är ljuvlig med både restauranger, bostäder och kontor längst med kajen. Och framför allt just möjligheten att kunna promenera hela sträckan längst med vattnet. Man bara hoppas att det ska bli något liknande även på "syd-sidan"!
 
Fastnade lite vid det som kallas Stenpiren. Just här ska ett terminalområde byggas, för både buss, spårvagn och snabbfärjor (får jag förmoda). Inget fel i det! Men tänk om man även kunde få Göteborgarna att samlas vid vattnet för lite sol, bad och en liten matbit med älvutsikt?
 
Jag kom att tänka på min vistelse i Geneve för kanske 5 år sedan. Där har man byggt upp en badplats mitt i Genevesjön, bara ett stenkast från stadens centrum. En pir som går ut till en naturlig eller onaturlig, jag minns inte helt, liten ö där ett par "utomhuspooler" ligger i direkt anslutning till insjön. Och här finns lite plats för sol och bad. Tänk om man kunde fått till något liknande i centrala Göteborg?  Visst, att svalka fötterna i Göta Älv är kanske inte lika renligt som att få en kallsup i Genevesjön. Men säkerligen skulle man kunna hitta en lösning på detta.
 
Piren i sig ser ju ut att vara kanske 100*50 meter. En älvpool mitt i detta. Ett par bryggor runt, ett café och en restaurang. Kanske en liten plats för solstolar. Utrymme finns ju även i anslutning till piren om man skulle vilja bygga ut.
 
Detta har inte mycket med aktiemarknaden att göra, möjligen med utsikter för stadens bostadspriser. En attraktiv stad attraherar givetvis fler invånare och höjer efterfrågan.
 
Men mest handlar det väl om att drömma lite bortanför aktiemarknaden för egen del. Man får väl se vad framtiden har att utvisa... ;)
 
 
Stenpiren i centrala Göteborg
 
 
Här torde det väl ha kunnat rymts något trevligare än en bussterminal ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Drömmen är något åt det här hållet. Men det lär man väl inte få se ?

Bains de Paquis, Geneve

3 kommentarer:

 1. Jag förstår inte varför man utnyttjar hamnen och kusten på riktigt i Göteborg. Finns så stor potential. Se lite längre söderut. Helsingborg är ett lysande exempel. Deras strandpromenad är jättefin.

  SvaraRadera
 2. Ja i syd har man lyckats betydligt bättre. Helsingborg är ett sydligare exempel, men även västra hamnen i Malmö har blommat ut. Kanske anses det att vi redan har för mycket av det goda några mil längre ut på kusten?

  Nåväl, allt blir bättre, men av någon anledning vill man alltid ha mer ;)

  SvaraRadera
 3. Hmmm..

  det verkar ju faktiskt som att det finns lite badplaner för gbg. Dock verkar området för en sådan placering istället vara i frihamnen. Det får väl duga..

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1950626-arkitekterna-skissar-for-goteborg-2021

  SvaraRadera