Min blogglista

onsdag 28 augusti 2013

Ökar i Havsfrun och Ratos

#Ekonomi
 
Blev några mindre transaktioner så här i slutet på månaden.
 
Efter en fin uppgång i Nokia så minskar jag mitt innehav här. Jag behåller dock en del. Jag tror fortfarande Nokia kan komma tillbaka och återvinna marknadens förtroende. De måste även övertyga app-tillverkare så att både sociala medier och appar integreras i deras windows-telefoner. Nokias kassa börjar onekligen se lite skral ut nu efter NSN-utköpet och q3-an blir nog inte tillräckligt bra för att lyfta aktien. Men framtiden är fortfarande underbar för Nokia!
 
Ökar däremot i Ratos och Havsfrun. Två bolag som inte rosat marknaden senaste åren. båda håller dock god direktavkastning. I Ratos fall hoppas jag att transaktionsmarknaden återhämtar sig så de kan få till ett par nya exits. Spännande med deras nya "olje"-satsning och intåget på den skandinaviska biomarkanden. Nya SF kan verkligen bli en kassako. Trots allt behöver vi alternativ till nedladdningsbara filmer och det digitala utbudet i övrigt!
 
Havsfruns hedgefond-strategi kan man kanske inte kalla lysande de senaste åren. Men årets volatila marknad borde passa in i havsfruns straegi. Den höga utdelningen torde även fortgå under många år framöver, även om det sliter ner substansen. Bara att hoppas att den något slimmade organisationen och placeringarna håller uppe resultatet.
 
Därutöver en kommentar om mitt innehav i Precise Biometrics. Aktien har handlats upp dryga 75% sista 3 månaderna, samtidigt som insiders har sålt. Det är förstås lite oroande. Men genombrottet för biometrin är nu snubblande nära nu när olika lösningarna börjar integreras i mobiltelefoner runt om i världen. Om ett par år beräknas närmare 1 miljard smartphones säljas per år. Hur många av dessa kommer att ha biometriska lösningar ? 10%.. ?  20%... ?   mer ?   Det är bland annat på dessa premisser som Precise Biometrics och Fingerprint Cards handlas upp just nu.  Jag är allt annat än säker på att deras lösningar kommer att sitta i Apple/Samsung/Nokia-telefoner i framtiden. Men hoppet finns där!
 
Några kommentarer om dessa innehav?

2 kommentarer:

 1. Det är ju ingen tvekan om att Precise innebär hög risk just nu. Samtidigt känns det åtminstone lite bättre sen samarbetet mellan Precise och Fingerprint tillkännagavs - speciellt nu när Fingerprint precis meddelat att deras sensorer finns i en mobil som just släppts i Sydkorea (om sen Precises algoritm finns med just där är ju dock en annan femma...).

  Överlag tycker jag Precise känns 'hyfsat bra' just nu. Men det kan såklart gå precis hursomhelst, speciellt med tanke på hur, ja, skitnödig Mr. Market varit gällande Precise som t.ex. efter senaste insiderförsäljningen där kursen i mitt tycke dök överdrivet mycket (baserat på att jag tror - vilket, ja ja, man gör i kyrkan hehe - att styrelsemedlemmen sålde av från en vanlig depå för att återköpa in i ett ISK där, om jag inte är fel ute, det inte heller finns samma insyn i insiderhandel).

  Önskar bara ledningen kunde bli bättre på att kommunicera utåt. Varför har de t.ex. inte släppt något PM om att Tactivo häromdagen vann ett designpris i USA (2013 Security Magazine NOPY Award inom kategorin "Network-centric Security")?

  Spännande aktie hursomhelst, även om den stundtals kräver lite is i magen :)

  SvaraRadera
 2. Ja det är utan tvekan en del hysch-hysch i bolaget och man har inte full koll på vad som händer. Fingerprint verkar ju spotta ur sig telegram när något händer...

  Och det kan mycket väl vara som du säger, att insiders flyttar till ISK. Och då är egentligen insiderförsäljningen i sig positiv. De vill slippa stora skattesmällar när de säljer med skyhög vinst ;)

  Inom några år kan det finnas 500 miljoner mobiler med biometrisk inloggningslösning. Vad kan en sådan marknad vara värd?

  Synnerligen en hel del psykologi och masshysteri runt både köp och sälj. Vilket inte minst dagens handel vittnade om...

  Med just Precise har jag delmålkurser när jag "säkrar upp" innehavet. Var faktiskt inte alltför långt borta idag från en sådan uppsäkring..

  Men det är bara att hålla sig lugn och hoppas på det bästa..

  SvaraRadera