Min blogglista

onsdag 21 augusti 2013

Lönehelg

#Ekonomi
 
Så var det strax dags för en ny lönehelg. Efter sommarens leverne i sus och dus behöver ladan fyllas på. I alla fall var detta något jag kunnat hoppats på. Tyvärr inkommer lönen först på måndagen, vilket i och för sig är ganska bra med tanke på att man får härda ut och leva något billigare under helgen.
 
I samband med löneutbetalningen genomför förmodligen de flesta svenskarna sina betalningar av räkningar, amorteringar av lån och åtminstone i i tankarna planerar månadens utgifter lite smått.
 
Detta föranleder mig att tänka på en annan gyllene regel som jag personligen tillämpar. Troligen en regel som en majoritet av alla spar-nördar redan tillämpar, men kan vara väl värd att tänka lite extara på.
 
Det handlar om att sätta av en del av sin lön, omgående när den inkommer, till sparande. Detta är en regel som säkerligen är simpel att genomföra för de flesta, men det finns troligen en skara människor som har en annan syn på det hela.
 
Dels finns det den optismistiska skaran som helt enkelt är övertygade om att de inte kommer att göra av med hela lönen under månaden och väljer att avvakta tills "slutet på månaden". Strax innan den nya lönen inkommer tänker de sig att de ska sätta av en slant till sparandet. Not a good idea, enligt mig. Har stött på, om inte många, så i alla fall ett gäng personer som tror sig klara det. Det tenderar att resultera i att det inte finns några pengar kvar i slutet av månaden och istället skjuter man på det tänkta sparandet till månaden därpå.
 
Det finns även en skara människor som inte säger sig ha råd med något aktivt sparande. Det är inte helt sällan man via media möts av dessa människor, som lever på brödrester sista dagarna i månaden, som kanske får ta dyra lånekrediter och inte har råd med nya kläder till sina barn. För att inte bli påhoppad nu så är jag fullkomligt medveten om att det finns en viss skara människor i kära goda svedala som faktiskt har det precis så här. Men jag är övertygad om att en majoritet av alla som inte tycker sig ha råd med något sparande, i själva verket, har just det..
 
Det behöver nämligen inte handla om något större sparande. Till och med en symbolisk summa om 100 kr i månaden, kan växa till sig på några år. Och jag är mer än övertygad om att i princip alla har möjligheter att genomföra detta utan att det behöver betyda att man får göra allt för stora uppoffringar under månaden. Ta ett par öl mindre under månaden, skippa den där ute-lunchen på jobbet eller köra ett inköp på Lidl istället för Hemköp. Måhända inga bra exempel men jag tror alla individer har möjligheter att göra liknande små undantag om bara viljan finns. Och för att underlätta det hela så skall man inte invänta månadens slut, utan direkt göra avsättningen till sitt sparkonto!
 
Hur stor andel av sin lön bör man sätta av till sparandet då?  Det finns ingen annan som kan avgöra det än individen själv. Men en bra måttstock är ändå att försöka spara undan 10% av sin nettolön/nettoinkomst varje månad. Får man ut 18 000 kr i månaden efter skatt, borde man kunna sätta av 1 800 kr. Om man istället väljer att sätta av 1% av sin inkomst, i detta fall 180 kr per månad, så är det fullgott det med. Det viktiga är helt enkelt att man kommer igång med ett kontinuerligt sparande.
 
För egen del, om jag inkluderar även "amorteringar" som ett sparande, så ligger min nivå strax över 30%. Det är något extremt, och vissa månader helt enkelt inte möjligt! Men ju högre ambition jag har i början av månaden desto lättare är det att vänja sig vid en viss disponibel inkomst och leverne under månaden. Jag kommer att återkomma med en annan gyllene regel inom kort som gör denna ambitionsnivå lättare att uthärda! Men mer om det senare.
 
Nu är det nämligen dags att unna sig en lyx, som jag tyvärr alltför ofta gör under kvällarna, och som inte är att rekommendera. Bryggaren slås på och efter ca kvarten har jag en ljuvlig kopp Milea-kaffe att insupa medan jag hoppar mellan alla härliga bloggar som finns där ute!
 
By the way. En dag som denna, när börsen faller mer än 1,5%, hade det väl känts ganska hyggligt att haft en portfölj med trygga och tråkiga utdelningsaktier a la:
 
Så avslutningsvis vill jag  till den gyllene regeln att skaffa sig en trygg bas med utdelningsaktier, även addera rutinen att... Sätt av en slant till sparande direkt när lönen faller in !
 
Trevlig kväll!

2 kommentarer:

  1. Ett annat tips är att skippa dyra café lattar. Då kan du nog höja sparandet till 50%!

    SvaraRadera
  2. En last är ingen last, två laster är en trend... :o

    SvaraRadera