Min blogglista

måndag 12 augusti 2013

Bubblor

Bubblor, som är den andra delen av mitt valda bloggnamn, är något som förföljt mig genom stora delar av livet.
 
Tendensen är att jag ofta befunnit mig i någon form av bubbla...
 
Man lever sitt lilla liv och tror att allt flyter på i vanlig takt. Alla händelser runt omkring en individ i en bubbla uppfattas som en del av det naturliga och individen själv känner sig som en del av verkligheten. Händelser som andra skulle uppleva som absurda blir i den lilla bubblan fullkomligt verkliga. Alla utom indivden, eller individerna om flera befinner sig i den, vet vad som kommer att hända med en sådan bubbla. Den spricker !
 
Frågan är bara hur högt och länge man färdats i denna bubbla. Ju mer in-bubblad man är desto värre blir fallet ned till verkligheten.
 
I denna blogg kommer jag dock mestadels att prata om bubblor med kopplingar till det ekonomiska. Och här finns en stor skillnad mot bubblor i det verkliga livet. Bubblorna som är kopplade till det ekonomiska behöver inte alltid vara av ondo, här har man nämligen möjligheter att tillfälligt hoppa in i en bubbla och sedan lämna den, innan den spricker. I det verkliga livet finns tyvärr, mig veterligen, inte samma möjlighet.
 
De ekonomiska bubblorna är många, och det enda vi vet med säkerhet är att de kommer att återkomma. Allt från den holländska tulpanmanin under 1600-talet till vår senaste finanskris. Olika former av bubblor (eller kriser) som man inte känner av om man befinner sig mitt i dem. Men om man upptäcker dem från utsidan finns det möjligheter att på olika sätt spekulera i dem.
 
Dessa ekonomiska bubblor kommer ofta i aggregerad form. Det vill säga när det krisas och bubblas rejält bland banker så är det oftast inte en enskild bank som krisar, utan ett flertal. Bubblor tenderar att trivas bättre i närheten av andra bubblor.
 
Men det finns mängder av enskilda bubblor, främst på aktiemarknaden. Senaste året har det varit inom biometriområdet som det bubblats rejält. Dessförinnan har det varit företag inom läkemedel och vård, gruvnäringen, banker och it-bolag.. För närvarande är det en nyfödd bransch inom så kallad 3D-printing som det skålas och bubblas rejält i.
 
Ja egentligen är det väl ingen bransch som inte varit med och bubblat. Och faktiskt i vissa fall, aktiemarknaden är ju inte det "verkliga" livet, så kan till och med bubblorna överleva, fångas in, och mjuklanda bland molnen. Det är sällan detta händer men lyckas man hitta en sådan bubbla kan man inte annat än vara nöjd. Förhoppningsvis lyckas jag pricka in någon, eller några sådana, under kommande år...
 
Ett område som jag med stort intresse följer är prisutvecklingen på bostäder. Framförallt i det område jag själv bor, d v s Göteborg. Prisutvecklingen på bostäder i hela sverige har under många år, av många, varit ett föremål för bubbelvarning. Inte minst från både IMF och EU. Men på betydligt närmare håll varnas det för den svenska bostadsbubblan.
 
Den marknad som jag specifikt nu följer är prisutvecklingen på mindre lägenheter i Göteborg. Här pekar fortsatt diverse statistik på att prisutvecklingen under många år nu har fortsatt uppåt. Jag kan inte annat än hålla med av de egna observationer jag gjort. Och trots varningar från diverse håll så kan jag inte tro att vi befinner oss i en bubbla här. Så antingen befinner jag mig själv i denna prisbubbla, helt omedveten om när det kan spricka, och ser inte verkligheten utanför. Eller så är det helt enkelt så att det är andra bedömare som har fel. Det finns nämligen en grundläggande ekonomisk teori som jag tungt lutar mig på i min egen bedömning om detta.
 
Något så enkelt som kallas utbud och efterfrågan.
 
Men mer om hur jag resonerar om detta i senare inlägg. Nu är det nämligen dags att försöka komma upp på morgnarna i tid när nya härliga dagar på Byråkraten AB väntar. Och allt ska man väl inte göra redan första dagen?
 
Eller som sverigebekantingen Ingvar Kamprad brukar säga: "Det mesta är ogjort".
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar